Kategoriat
Uutisia ja ilmoituksia

Sosiaaliturva ei mahdu matkalaukkuun

Kela tiedottaa 31.5.2013

Miten pääsee uuden kotimaan sosiaaliturvan piiriin? Uusi Sosiaalivakuutus-lehti on kansainvälisen sosiaaliturvan teemanumero.

Kela ratkaisi viime vuonna 41 000 hakemusta, joissa Suomeen muuttava henkilö haki Kelan hoitaman sosiaaliturvan piiriin. Ratkaisujen määrä on pysynyt viime vuodet melko samanlaisena, mutta Suomeen tulevien tavallisin lähtömaa on vaihtunut.

Vielä vuonna 2009 Suomen sosiaaliturvan piirin tultiin useimmiten Ruotsista, mutta nyt tavallisin lähtömaa on Viro. Kelan viime vuonna tekemistä vakuuttamisratkaisuista lähes joka neljäs (23 %) koski Virosta tulevaa henkilöä. Toiseksi yleisin lähtömaa oli Ruotsi (14 % ratkaisuista) ja kolmanneksi yleisin Venäjä (8 % ratkaisuista).

Yhä useampi muuttajista tulee Suomeen työskentelemään lyhyeksi aikaa, palaa kotimaahansa ja hakeutuu jonkin ajan kuluttua taas töihin Suomeen.

Lainsäädäntöä pyritään parhaillaan selkeyttämään tällaisten tilanteiden helpottamiseksi. Työtä tehdään sosiaali- ja terveysministeriön johdolla Solmu IV –työryhmässä.

Sosiaalivakuutukseen 2/2013 on koottu lukijalle ”kansainvälisen sosiaaliturvan pikakurssi”.

”Sosiaaliturvan maksajamaan määräävät EU-pelisäännöt, maiden väliset sosiaaliturvasopimukset sekä kansallinen lainsäädäntö”, selostaa suunnittelupäällikkö Essi Rentola Kelasta

”Suomessa sosiaaliturvajärjestelmä perustuu vakinaiseen asumiseen, monessa muussa maassa sosiaaliturvan pohjana on työskentely. Ulkomaalaisen Suomessa työskentelevän tilannetta joudutaan pohtimaan monelta kantilta: kauanko työsuhde kestää, paljonko ansioita kertyy ja mikä on perhetilanne.”

Kansainvälisten sosiaaliturva-asioiden määrä Kelassa on lisääntynyt. Kelan ulkomaisia yhteistyökumppaneita ovat mm. kaikki EU-maiden yli 15 000 sosiaaliturvalaitosta. Aktiivisinta yhteydenpito on lähinaapureiden. Kelan etuuskäsittelijät ovat päivittäin yhteydessä Ruotsin ja Viron sosiaaliturvalaitosten käsittelijöihin.